Bilorientering   04/09/17

Dansk fremgang i Finland
Børge Holm og Jørn Mørup opnåede to top 5 placeringer, men alligevel skuffende i forhold til mandskabets medaljeambitioner

De danske mandskaber har de sidste tre sæsoner måtte se svenskerne køre med topplaceringerne, når de to finske afdelinger om det Nordeuropæiske Mesterskab blev afviklet. Derfor var det klart fremgang for danskerne, at de tidligere mangedobbelte Nordiske og Nordeuropæiske Mestre, Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard vandt begge de to finske afdelinger, der fredag og lørdag blev afviklet ved henholdsvis Heinola og Lahti i det sydlige Finland.

Med to femtepladser i de to finske afdelinger, var der en beskeden fremgang i forhold til de sidste 4 år i de finske løb for Børge Holm og Jørn Mørup, men stadig ikke nok i forhold til medaljeambitionerne.

For de lokale mandskaber fra det nordvestjyske, var det også klart godkendt, at Struer mandskabet Morten Jäger og Bent Mikkelsen tog 2. pladsen i lørdagens afdeling og dermed holdte sig inde i medaljekampen.

For Thisted / Struer mandskabet Børge Holm og Jørn Mørup har de finske afdelinger de sidste mange år været en akilleshæl i bestræbelser på at opnå medaljer i det samlede mesterskab. Derfor var det fremgang, at Holm og Mørup i begge weekendens afdelinger sluttede i top 5, men alligevel var to femtepladser ikke godt nok i forhold til holdets medaljeambitioner.

Marginalerne var ikke med de nykårede Danmarks Mestre fra Thy Motor Sport og Struer & Omegns Motor Sport. Børge Holm og Jørn Mørup overså en omgang på kortet i fredagens afdeling og mistede dermed den ene af de to rutekontroller holdet manglede. Den slags fejl er der ikke råd til, og det kostede da også en 2. plads i løbet.

I lørdagens afdeling var det en fastkørsel ganske få hundrede meter fra målet, der kostede en placering.

For Struer mandskabet Morten Jäger og Bent Mikkelsen var taktikken klar i begge løb. Frem over stepperne og i en så hurtig tid som muligt og så håbe på at kortlæser Bent Mikkelsen kan nå at orientere sig i samme tempo som sønnen Morten kan køre. I fredagens afdeling gik det lidt for stærkt. Holdet kørte godt nok hurtigst, men med hele 9 noteringer for manglende rutekontroller rakte det kun til en 8. plads. Anderledes godt gik det om lørdagen. Holdet var klart hurtigst og selv om det kostede 8 manglende rutekontroller, var hastigheden nok til at sikre sig andenpladsen i lørdagens afdeling.

Børge Holm og Jørn Mørup satte også et forholdsvist hurtigt tempo op i lørdagens afdeling. Holdet trak fra mange af konkurrenterne og var på vej til at gennemføre ruten i næsthurtigste tid, kun overgået af klubkammeraterne fra Struer, men i et engområde få hundrede meter før mål kom holdets Opel Astra til at hænge fast i mudder, der gjorde at man pænt måtte vente i 10 minutter indtil et konkurrerende mandskab kom forbi og kun trække holdet fri. Ved mål manglede Holm og Mørup 97 sekunder i at have taget løbet 4. plads.

Nu bliver det placeringerne i de sidste to afdelinger i Sverige i slutningen af september, der bliver afgørende for hvem der kører med medaljerne. Med weekendens sejre til brødrene Søndergaard er Ikast mandskabet favoritter til guldet, men også finske mandskaber har gode chancer for medaljerne. Faktisk har hele 4 finske, 2 svenske og 3 danske mandskaber chancer for medaljer, alt afhængig af placeringerne i de to svenske afdelinger.

Resultat 3. afdeling om Nordeuropæisk Mesterskab afviklet 1/9 ved Heinola, Finland.