Bilorientering   04/08/21

International bilorientering genoptages ved Viborg efter lang corona-pause
Viborg er centrum for de to første internationale bilorienteringsløb siden 2019
For første gang siden 2019 afvikles der igen bilorienteringsløb på tværs af landegrænserne, når Viborg fredag og lørdag bliver hjemby for de første afdelinger om årets Nordeuropæisk Mesterskab i bilorientering.

Lige som så mange andre sportsgrene, så har bilorienteringssporten været ramt af nedlukninger som følge af corona. De nationale mesterskaber er dog afviklet. Således blev både DM og det Jysk/Fynske Mesterskab i 2020 afviklet i løbet af efteråret, men med stramme protokoller for afviklingen.

For første gang siden 1978 blev der i 2020 ikke kørt om et bilorienterings mesterskab blandt de nordiske eller nordeuropæiske lande. Det var elles planen, at Viborg skulle have været centrum for de 2 første afdelinger i maj 2020. Men da sæsonen blev aflyst blev arrangementet flyttet til maj 2021. Men igen måtte arrangementet flyttes, så de udenlandske deltagere kunne komme ind i landet og hjem igen uden karantæne.


Børge Holm, Thisted og Jørn Mørup, Struer der er i spidsen i kampen om DM i bilorientering har i weekenden to roller. Fredag er de arrangører af første afdeling, mens de lørdag kører med om pointene, når Viborg i den kommende weekend er centrum for årets 2 første afdelinger om Nordeuropæisk Mesterskab i bilorientering.
(Foto: Bjarne Andersen)

Viborg som stor klub indenfor bilorientering
Men nu bliver det endelig afviklet. Selv om Viborg Motor Klub gennem tiderne har afviklet mange bilorienteringsløb er det ikke Viborg klubben, der står som arrangør på fredag og lørdag.

Viborg Motor Klub har faktisk Danmarks rekorden for flest deltagere ved et bilorienteringsløb, da man havde 221 vogne til start til DM 1 i 1979. Nu er der desværre ikke længere bilorienteringskørere med licens i Viborg Motor Klub, men klubbens tidligere mangeårige formand, erhvervsmanden Viggo Hansen har været mellemmand for igen at få bilorientering til Viborg. Viggo Hansen deltog selv i slut 70'erne og begyndelsen af 80'erne i en række bilorienteringsløb både herhjemme og i udlandet, og han var straks med på ideen, da muligheden for at få bilorienteringsløb tilbage til Viborg viste sig.

Det er motorklubberne i henholdsvis Struer og Randers der står som arrangører i de to afdelinger af NEZ, som står for "North European Zone Championship in Autonavigation" eller Nordeuropæisk Mesterskab i bilorientering som det hedder på dansk.

At mesterskabet er for hele den nordeuropæiske del af den internationale bilsportsunion FIAs medlemslande, betyder at invitationerne til arrangementerne er sendt ud både i Island, Rusland, Hviderusland, Estland, Letland og Litauen samt de nordiske lande Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Corona-forskrækket?
Traditionelt har det været de nordiske lande, der dominerer mesterskabet. Enkelte baltiske lande har kørt med om mesterskabet, men guldet i mesterskabet er altid havnet i enten Finland, Sverige eller Danmark.

Det er da også de 3 lande der dominerer deltagermæssigt, hvor ca. 30 biler fordelt med ca. 10 fra hver af de 3 lande normalt afgør mesterskabet mellem sig.

Men om specielt de finske, men også de svenske, deltagere har været corona forskrækket vides ikke, men Finland, stiller kun med 2 mandskaber og Sverige med 5 mandskaber til start i den kommende weekend.

Det er naturligvis skuffende for arrangørerne, der dog kan glæde sig over flere danske deltagere. 10 forskellige danske mandskaber kører med om NEZ point men derudover deltager der danske hold i en række andre klasser, så der samlet er 39 hold til start fredag aften og 46 hold om lørdagen.

Fredag aften er det Ryds Bilglas Løbet, der afvikles med Struer & Omegns Motor Sport som arrangører. Som navnet antyder, så starter løbet hos Ryds Bilglas eller Dan Glas på Fabrikvej i Viborg. Første start bliver kl. 18.00 fra Ryds Bilglas.

Ulrik Wilbek løfter startflaget
Lørdag er det TJEK Revision Løbet, der afvikles af Randers Auto Sport. Og her går første start lørdag eftermiddag fra TJEK Revision på Asmildklostervej i Viborg.

I lørdagens afdeling, der i øvrigt også tæller med som en afdelings om Danmarks Mesterskabet i bilorientering, bliver det Viborg borgmester, Ulrik Wilbek, der sender de første biler afsted ud på den ca. 100 km lange rute lørdag kl. 14.

Både arrangører og deltagere
I fredagens afdeling er det to mandskaber fra landsholdet, der har lagt banerne. Morten Jäger og Bent Mikkelsen, samt DM førende, Børge Holm og Jørn Mørup kører for arrangørerne fra Struer & Omegns Motor Sport og sluttede i 2019 som henholdsvis nr. 4 og 5 i NEZ.

Da de 2 hold har sammensat ruten fredag, kan de af gode grunde ikke også samtidig deltage i konkurrencen, men i lørdagens afdeling, som Randers Auto Sport står bag, kan de godt deltage, og skal forsøge at samle så mange point sammen som overhovedet muligt til både NEZ og DM.

De 2 Struer mandskaber byder således ind i kampen om sejren i lørdagens afdeling, hvor det ellers er Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard, der deler favoritværdighed med Danmarks Mestrene fra 2020, Frederikssund mandskabet, Leon Spiegelhauer og Jan Johansen.

Struer & Omegns Motor Sport
 

Reklamer

H.I. Auto


Yokohama Advan dæk


Bruno Hansen Motorsport